Esco

ESCO u themelua në vitin 1913 nga biznesmeni Oregon Charles (C. F.) Sëigert si një burim lokai derdhjes së çelikut. Kompania e fonderisë elektrike, u themelua në pronën e pushtuar dikur nga Leëis dhe Clark në vitin 1905. Fonderia përdorte një furrë moderne të pazakontë, e cila u ndez nga energjia elektrike dhe jo nga koksi, duke e bërë atë të parën e këtij lloji në Shtetet e Bashkuara.

Gjatë 30 viteve të para, ESCO ishte kryesisht një furnizues rajonal i produkteve të aliazhit prej çeliku për prerjet, ndërtimin dhe industrinë e letrës në të gjithë Paqësorin Veriperëndimor. Në vitet 1920, kompania zgjeroi prodhimin për të përfshirë produkte aliazh çeliku si fiksuesin (grepin) Bardon, të përdorur gjerësisht në pylltari. Rritja e mëtejshme u nxit nga përdorimi i çelikut të manganit Hadfield dhe prodhimi i kovave të ekskavatorëve. Marka tregtare ESCO u përdor për herë të parë në vitin 1926 dhe përfundimisht u bë emri i ri i kompanisë.

ESCO i mbijetoi Depresionit të Madh kryesisht si një fonderi për punë, duke bërë kasta për sharre, pulpë dhe mullinj letre. Në vitin 1932, ESCO hapi qendrën e parë të shërbimit industrial të çelikut inox. Gjatë viteve 1940, ESCO shtoi produkte të reja për të përmbushur kërkesën për valvola furnizimi, trupa pompash, zinxhirë spirancash dhe përbërës të tjerë për anije luftarake dhe tanke. Në 1946, ESCO zhvilloi sistemin e dhëmbëve me dy copë dhe, më 1948, kompania hyri në tregun e kovave të ekskavatorëve.

Për shkak të rritjes së tregjeve të minierave dhe të ndërtimit pas luftës, ESCO nisi produkte të reja dhe hapi fabrika shtesë, zyra shitjesh, filiale dhe licensa, duke përfshirë një strukturë shpërndarjeje në perëndim në Danville, Illinois dhe një fonderi në British Columbia. Kompania miratoi gjithashtu metoda të reja prodhimi, inspektimi etj.

Gjatë viteve 1960 dhe 1970, ESCO zgjeroi prodhimin e kovave dhe lopatë zhytëse. Kompania gjithashtu nisi një sistem të dhëmbëve Conical me dy pjesë dhe filloi të përdorë the argon oxygen decarburization (AOD) dhe proceset e formimit të vakumit. Gjatë viteve 1970, ESCO hapi një fonderi të automatizuar në Neëton, Mississippi dhe një fonderi të dytë kanadeze në Ontario.

Gjatë fillimit të viteve 1980, ESCO lancoi sistemin e saj të mbylljes dhe bllokimit të Helilok dhe gjithashtu fitoi Grey-Siracuse dhe Concorde Castings facilities lehtësira të investimeve që shërbejnë për hapësirën ajrore dhe industritë e gjenerimit të energjisë.

Në 1983 ESCO bleu Hyster Company, dhe më pas e shiti në 1989 në NACCO Industries.

Gjatë viteve 1990, ESCO zgjeroi operacionet në Shtetet e Bashkuara, Mbretërinë e Bashkuar dhe Kanada dhe hyri në një ndërmarrje të përbashkët për të prodhuar produkte në Kinë. Kompania gjithashtu bleu Heflin Steel, kompanie e cila prodhon pllaka të blinduara. ESCO prezantoi gjithashtu sistemin e dhëmbëve Super V.

Blerjer shtesë si kualiteti I Celikut, janë në shënjestër për t’i shërbyer tregut të rërave të naftës. ESCO ka shtuar gjithashtu facilitetet ne fushën e aruanutikës dhe të gjenerimit të energjisë në Belgjikë. Në Sllovaki dhe ka ndërtuar objekte të reja në Meksikë dhe Xuzhou, Kinë. Në vitin 2008, ESCO prezantoi sistemin e dhëmbëve SV2, sistemin e bllokimit të çekiçave Ëhisler Plus, dhe sistemin e dhëmbëve Ultralok.

Në 2006 dhe 2008, ESCO u emërua në mesin e kompanive më të admiruara të prodhimit Oregon, sipas një studimi të Portland Business Journal të më shumë se 2,000 CEO-ve të Oregon. Kompania njoftoi planet për një ofertë fillestare publike në maj 2011 që mund të mblidhte sa më shumë si 175 milion dollarë. Kompania anuloi planet për një IPO në maj 2013.

Më 28 Dhjetor 2012, Esco shiti Turbine Technologies Group (Esco-TTG) tek Produkte të Konsoliduara të Precizionit (CPP). Shitja përbëhej nga Esco TT Belgjikë, Esco TT Cleveland, Esco TT Meksikë, Esco TT Siracuse, Sllovaki Bimore, Facility Machining Esco Tempe dhe Orizanët e Orikut të çelikut të NY. CPP është një kompani portofolesh e Ëarburg Pincus.

ESCO njoftoi blerjen e Ulterra Drilling Technologies L.P me bazë në Teksas në Gusht 2012 në një marrëveshje të vlerësuar në 325 milion dollarë. Në vitin 2014, ESCO fitoi një kompani tjetër me bazë në Teksas, Stabiltec Doënhole Tools, LLC.,duke shtuar më tej portofolin e naftës dhe gazit të kompanisë.

Më 19 Prill 2018 ESCO lidhi një marrëveshje për t’u marrë nga Ëeir Group PLC, një nga bizneset kryesore të inxhinierisë në botë, për një vlerë ndërmarrjeje prej 1.285 miliardë dollarë. Blerja u përfundua në 12 korrik 2018.