Cummins

Clessie Lyle Cummins ndërtoi motorin e tij të parë me avull në moshën 11 vjeç në Indiana rurale. I apasionuar pas motorëve, ai la fermën e familjes së tij si i ri dhe filloi të punojë si mekanik për të mbështetur veten.

Më 1911, Ray Harroun, një shofer i makinës garash që mësoi për reputacionin e Cummins, i kërkoi që të bashkohej me ekipin e tij për një garë lokale automobilistike. Cummins bëri disa sugjerime për të ndihmuar në përmirësimin e shpejtësisë, dhe ajo makinë fitoi të parën herë Indianapolis 500.

Në vitin 1919, me mbështetjen e bankierit William G. Irwin, Cummins themeloi Cummins Engine Co. në Columbus. Së bashku, të dy burrat ndërtuan një kompani që ishte një nga të parat që përfitoi nga teknologjia marramendëse e zhvilluar nga inxhinieri gjerman Rudolf Diesel në fund të viteve 1800. Brenda tre viteve, kompania kishte fituar fitimin e saj të parë; në tre më tepër, ajo ofroi garancinë e parë të industrisë 100,000 milje.

Në vitet që pasuan, pasioni i Clessie Cummins për cilësi dhe besueshmëri, i udhëhequr nga udhëheqja vizionare e nipit të stërgjyshit të Irwin, J. Irwin Miller, ndihmoi që Cummins Engine Co të rritet me shpejtësi. Miller u bë menaxher i përgjithshëm në 1934 dhe vazhdoi të udhëheqë kompaninë në rëndësi ndërkombëtare gjatë katër dekadave të ardhshme. Brenda tre viteve, kompania kishte fituar fitimin e saj të parë; në tre më tepër, ajo ofroi garancinë e parë të industrisë 100,000 milje.

Në 1954, Miller themeloi Fondacionin Cummins, dhe tre vjet më vonë ajo ofroi të paguante tarifat e arkitektëve për ndërtimin e ndërtesave të reja publike – duke çuar në dizajne nga arkitektë kryesorë nga e gjithë bota që rrëmbejnë rrugët e Columbus.

Përtej Cummins, Miller ishte i njohur për depërtimin, mençurinë dhe humorin mes bashkëkohësve të tij. Në një profil të vitit 1968, Esquire spekuloi për një ofertë të mundshme presidenciale, duke thënë “A është tepër vonë për një njeri me ndershmëri, qëllim të lartë dhe inteligjencë që të zgjidhet president i Shteteve të Bashkuara në 1968?”

Në 1956, nën udhëheqjen e Miller, kompania kishte hapur një strukturë prodhuese në Skoci. Deri në vitet 1960, Cummins pati një prani në 98 vende. Kjo prani globale ka qenë thelbësore për rritjen; në tre vitet e fundit, gjysma e shitjeve të kompanisë kanë qenë nga jashtë Shteteve të Bashkuara. Për shembull, Cummins ka një seli në Pekin, ku kompania është investitori më i madh i huaj në sektorin e motorëve me naftë në Kinë, me më shumë se 9,000 punonjës dhe 3 miliard dollarë në shitje.

Sot, Cummins Inc. është një kompani shumëkombëshe e Fortune 500, që u shërben klientëve në të gjithë botën në fushat e motorëve, prodhimin e energjisë, përbërësit dhe shpërndarjen. Edhe pse tani kemi afërsisht 54,600 të punësuar në të gjithë botën, ne ende mbetemi të vërtetë për rrënjët tona në Indiana dhe vizionin e dy individëve të shquar. – Cummins Inc